Η πανιδα της Ελλαδας

Κωνσταντινοπούλου Ελένη 28 Αυγούστου, 2015 Κήπος
Ο όρος Πανίδα ή πανίσκη (καθαρεύουσα πανίς) αναφέρεται στο σύνολο του ζωικού βασιλείου μιας γεωγραφικής περιοχής ή χώρας ή και γεωλογικής περιόδου. Ο πρώτος που περιέγραψε την ελληνική πανίδα ήταν ο Αριστοτέλης τον 4ο αι. π.Χ. στο βιβλίο του «Περί τα ζώα ιστορίαι». Σε αυτό περιγράφονται περίπου 600 είδη ζώων. Συστηματικά η πανίδα της πατρίδας μας άρχισε να καταγράφεται κατά τον 19ο αιώνα.
Η πανίδα διακρίνεται στη χερσαία και την υδρόβιο όπου η καθεμία σε σχέση με το περιβάλλον που βρίσκεται διακρίνεται σε πολική, τροπική, εύκρατη, ωκεάνια ή θαλάσσια, λιμναία και ποτάμια. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 23.130 είδη της ξηράς και των γλυκών νερών σύμφωνα με απογραφές (Fauna Europea 2004) (Λεγάκης 2004). Επίσης προστίθενται και άλλα 3.500 είδη της θάλασσας. Συνοπτικά ο αριθμός των ειδών της πανίδας φθάνει περίπου στα 30.000 είδη.

 

Η πανίδα της Ελλάδας δεν είναι μελετημένη σωστά και πιστεύεται πως αν μελετηθεί καλά μπορεί να περιλαμβάνει 50.000 είδη. (Λεγάκης 2007). Ο αριθμός των ειδών της πανίδας της χώρας μας παρουσιάζεται παρακάτω: Θηλαστικά 116 είδη (χερσαία και θαλάσσια ζουν στη χώρα μας.

 

Από τα 147 είδη που ζουν στην Ευρώπη τα 116 ζουν στην Ελλάδα.) Πτηνά 442 είδη Ψάρια 630 είδη (θαλάσσια και του γλυκού νερού) 58 είδη ερπετών 16 αμφιβίων 24.747 ασπόνδυλα Στα δάση της χώρας μας ζουν αρκούδες, λύκοι, τσακάλια, κουνάβια, σκίουροι, νυφίτσες, αγριογούρουνα, ελάφια, ζαρκάδια, ασβοί, πολλά είδη ποντικών, σκαντζόχοιροι, διάφορα είδη μυγαλίδων, λαγοί κ.ά., ενώ τα κύρια είδη των πουλιών είναι δρυοκολάπτες, ορεινές πέρδικες, αετοί, γεράκια, κουκουβάγιες, μπούφοι, όρνια, κούκοι, φάσες, φασοπερίστερα, αηδόνια, σπίνοι, καρδερίνες, σπάνια είδη αγριόκουρκος, βασιλαετός, θαλασσαετός κ.ά.

 

Οι παράγοντες που διαμορφώνουν τον πλούτο και την ποικιλία της πανίδας της χώρας μας είναι:
  • Η εξαιρετική ποικιλομορφία του εδάφους
  • Ο πλούτος της χλωρίδας
  • Η γεωγραφική της θέση (ανάμεσα στην Ασία και την Αφρική) Ο αυξημένος ενδημισμός (ενδημικό είδος εννοούμε το είδος εκείνο του ζώου ή του φυτού που συναντάμε αποκλειστικά σε μια περιοχή και πουθενά αλλού) Η ελληνική χλωρίδα και πανίδα κινδυνεύει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες στα δάση (π.χ. κυνήγι).
 

Σήμερα η πολιτεία για να διασώσει αυτούς τους οργανισμούς, έχει καταγράψει 700 είδη ζώων και 900 είδη φυτών ως προστατευόμενα. Μέτρα προστασίας πανίδας Για την διατήρηση και προστασία της πανίδας υπάρχουν προστατευόμενες περιοχές.
Μερικές κατηγορίες προστατευόμενων περιοχών είναι: Εθνικοί δρυμοί (Εθνικός δρυμός Σαμαριάς όπου προστατεύεται το κρητικό αγρίμι), Αισθητικά δάση, Θαλάσσια πάρκα (Θαλάσσιο πάρκο Ζακύνθου όπου προστατεύεται η χελώνα καρέτα), Διατηρητέα μνημεία της φύσης, Καταφύγια άγριας ζωής, Εκτροφεία θηραμάτων, Ελεγχόμενες κυνηγητικές περιοχές, Προστατευόμενα αλιευτικά πεδία, Περιοχές παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς Περιοχές στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Natura 2000 (Προστασία καφέ αρκούδας) Υγρότοποι της συνθήκης Ραμσάρ που αφορούν την προστασία πουλιών.

Επίσης λαμβάνονται μέτρα και για τους πληθυσμούς εκτός των προστατευόμενων περιοχών.

  • Όπως εφαρμογή μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων στις περιπτώσεις κατασκευής μεγάλων έργων,
  • Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού,
  • Η ύπαρξη αποτελεσματικής νομοθεσίας

 

Ιστοσελίδες για τις φωτογραφίες

Ιστοσελίδες για την Βιβλιογραφία 

  • anatolikonet.blogspot.gr/2010/06/blog-post_5024.html
  • www.slap.gr/epikairotita/oikologia/i-panida-tis-elladas