Ο ΚΡΙΝΟΣ ΤΩΝ ΙΝΚΑΣ Η ΑΛΣΤΡΟΜΕΡΙΑ

Κωνσταντινοπούλου Ελένη 13 Απριλίου, 2018 Κήπος
Η αλστρομέρια κατάγεται από την Νότιο Αμερική και πιο συγκεκριμένα από τις Περουβιανές Άνδεις ανήκει στην οικογένεια Alstromeriaceae. Κοινές ονομασίες είναι Peruvian lily το κρίνο του Περού λόγω καταγωγής ή κρίνο των Ίνκας Lily of the Incas. Το όνομά της το πήρε από τον Σουηδό βοτανολόγο βαρόνο Klas von Alstroemer ο οποίος είχε κάνει ένα ταξίδι στην Ισπανία και μάζεψε σπόρους του φυτού τους καλλιέργησε και το έδωσε σε όλη την Ευρώπη έτσι έγινε γνωστή η Αλστρομέρια.

              

Θεωρούνται λουλούδια της φιλίας (διότι τα πέταλα τους μεγαλώνουν ανάποδα!! Τα μπουμπούκια όπως ανοίγουν τα πέταλα συστρέφονται προς τα έξω από το στέλεχος από κάτω προς τα πάνω σαν τα πάνω κάτω που έρχονται μέχρι να αναπτυχθεί μια φιλική σχέση). Ο συμβολισμός που έχει η αλστρομέρια είναι πολύ θετικός, καθώς είναι φυτό που αντιπροσωπεύει τον πλούτο, την ευημερία και την τύχη.

Το γένος Alstroemeria περιλαμβάνει περισσότερα από 60 ποώδη είδη, ενώ έχουν καταχωρηθεί και πολυάριθμα υβρίδια.

Το γένος είναι ενδημικό της Ν. Αμερικής και συνήθως τα είδη χωρίζονται σε δύο ομάδες:
  • Τα είδη από τη Χιλή: Απαντώνται στη Χιλή, το Περού, τη Βολιβία και την Αργεντι-νή, έχουν κατά κανόνα μεγάλα άνθη σε όλα τα χρώματα 
 
  • Τα είδη από την Βραζιλία: Απαντώνται στην Ανατολική Βραζιλία, την Παραγουάη και την Αργεντινή. Ανθεκτικά φυτά, με έντονη ανάπτυξη, συνήθως αειθαλή και με ανθοφορία όλο το χρόνο.



Η αλστρόμερια ανθίζει τον Απρίλιο- Σεπτέμβριο. Το άνθος της υπάρχει σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων εκ των οποίων είναι το πορτοκαλί, το ροζ, το μωβ, το κόκκινο, το κίτρινο, το λευκό και το σομόν. Οι περισσότερες ποικιλίες δεν είναι αρωματικές

Καλλιέργεια-Φροντίδα

Είναι ανθεκτικό σε διαπερατά, μη ασβεστώδη εδάφη και χρειάζεται ηλιακή έκθεση φωτεινή, όμως καλό είναι ειδικά τις μεσημεριανές ώρες να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο επομένως να επιλεγούν σημεία που να μη δέχεται απευθείας το φυτό τις ακτίνες του ήλιου. Αξίζει να σημειωθεί πως αν τα συγκεκριμένα φυτά ζεσταθούν υπερβολικά, σταματούν να παράγουν λουλούδια.



Πότισμα

Είναι απαραίτητο να μη στεγνώνει το χώμα καλό πότισμα και να υπάρχει καλή στράγγιση. Επίσης πρέπει να αφαιρούνται τα απανθισμένα άνθη για να επιτυγχάνε-ται η ενίσχυση της ανάπτυξης του φυτού.

Λίπανση

Η προσθήκη λιπάσματος γύρω από το φυτό στις αρχές τια άνοιξης βοηθάει ώστε να μακροημερεύσει η αλστρομέρια

Πολλαπλασιασμός

Η αλστρομέρια πολλαπλασιάζεται με σπόρους (κάποια υβρίδια είναι στείρα) Με διαίρεση ριζώματος νωρίς την άνοιξη αλλά δεν αντιδρούν καλά στην διαίρεση τα φυτά. Οι εμπορικές ποικιλίες πολλαπλασιάζονται με καλλιέργεια ιστού.



Αν καλλιεργηθεί σε γλάστρα καλό είναι να χρησιμοποιείται πλατιά γλάστρα ή ζαρντινιέρα επειδή το ρίζωμα αναπτύσσει πλευρικά ριζώματα. Οι ρίζες κάποιων ειδών είναι βρώσιμες. Ακόμη αν και είναι φυτό εξωτερικού χώρου τα λουλούδια τους διατηρούνται στο βάζο φρέσκα για πολλές μέρες.

Ασθένειες και Εχθροί

Η αλστρομέρια μπορεί να προσβληθεί από έντομα ακάρεα ( αφίδες, θρίπες, κάμπιες σαλιγκάρια,) μύκητες (σήψη ριζών) και ιούς.