ΒΟΤΑΝΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΒΙΕΝΝΗΣ

03 Νοεμβρίου, 2015
Στα 1754 η Αρχιδούκισσα (Αυτοκράτειρα) της Αυστρίας, Μαρία Θηρεσία, ίδρυσε ένα Φαρμακευτικό Κήπο σε στυλ μπαρόκ, για την Ιατρική Σχολή της Βιέννης.
Ο συγκεκριμένος κήπος αποτέλεσε τη βάση για τον Βοτανικό κήπο της Βιέννης, που βρίσκεται ακόμη και σήμερα στην ίδια θέση στην τρίτη περιφέρεια της πόλης, δίπλα στο Ινστιτούτο Βοτανικής. Μετά από αρκετές αλλαγές ο Βοτανικός Κήπος που καλύπτει επιφάνεια 8.000 στρέμματα, παρουσιάζει μία σύνθεση μεταξύ ενός χωροταξικού κήπου του 19ου αιώνα και μίας συστηματικής και γεωγραφικής ανά φυτό διάταξης και έκθεσης.
Διάφορες μικρές περιοχές του κήπου εκθέτουν συγκεκριμένα είδη, όπως χρήσιμα φυτά, σαρκώδη φυτά, αλπική βλάστηση, είδη λαχανικών της Αυστρίας κ.λπ.



Τα γυάλινα θερμοκήπια που καλύπτουν έκταση περίπου 1500 τμ., χτίσθηκαν αρχικά στο χρονικό διάστημα από το 1890 έως το 1893, ανακαινίσθηκαν και ξαναχτίσθηκαν μετά την καταστροφή τους κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μόνο ένα από αυτά είναι ανοιχτό στο κοινό ενώ τα υπόλοιπα χρησιμοποιούνται μόνο για επιστημονικούς και ερευνητικούς σκοπούς.

Ο σκοπός του Βοτανικού κήπου της Βιέννης είναι κυρίως εκπαιδευτικός με έμφαση στην πανεπιστημιακή έρευνα και διδασκαλία, την εκπαίδευση κηπουρών για τις επιστημονικές συλλογές και τη συνεργασία με άλλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ινστιτούτα, αλλά και ερευνητικός με την προσπάθεια καλλιέργειας και διατήρησης των υπό εξαφάνιση ειδών, με μεγαλύτερη έμφαση στα είδη που απειλούνται στην Αυστρία, και τέλος με την ανταλλαγή σπόρων και φυτών με άλλα ινστιτούτα. Στον Βοτανικό κήπο καλλιεργούνται περισσότερα από 9.000 γένη. Οι συλλογές στα θερμοκήπια περιλαμβάνουν δασώδη τροπικά φυτά, και κυρίως τις οικογένειες όπως οι Annonaceae, Rubiaceae, Gesneriaceae, Bromeliaceae or Orchidaceae.



Ο Βοτανικός Κήπος είναι επίσης ενεργός και στην ενημέρωση του κοινού για τα βοτανικά θέματα και την έρευνα, καθώς πραγματοποιούνται σε τακτική βάση ξεναγήσεις, διαλέξεις και εκθέσεις σε διάφορους τομείς που περιλαμβάνουν τη διατήρηση της φύσης, τους φυσικούς πόρους, τη βλάστηση απομακρυσμένων περιοχών.



Οι συλλογές των φυτών που φιλοξενούνται στον κήπο είναι πολύτιμες για την έρευνα διατήρησης και αναφέρονται αντιπροσωπευτικά ως εξής: Bromeliaceae (64 γένη, 3.500 είδη), Rutaceae (150 γένη, 1.600 είδη), Gesneriaceae (130 γένη, 2.500 είδη), Orchidaceae (περ. 25.000 είδη), Rubiaceae (περ. 650 γένη, περ. 11.000 είδη), Liliaceae s.l. (288 γένη, 4.950 είδη), Stemona (Stemonaceae), Pannonian: 160 είδη.



Στον κήπο μπορεί κάποιος να δει τις παρακάτω συλλογές:
  • Συλλογή των woody plants: παρουσιάζονται περισσότερα από 1500 φυτά που ανήκουν σε περίπου 600 είδη, ανάμεσα σε αυτά είναι περίπου 900 δέντρα που περιλαμβάνουν το ζωντανό ιστορικό μνημείο Jacquin-Plane Tree στο Rennweg.
  • Την Αυστριακή Χλωρίδα με κυρίαρχο είδος την ομάδα Pannonian (Pannonian Group), που αποτελεί ομάδα φυτών που έχουν επιζήσει αποσπασματικά στην Αυστρία.
  • Τη συλλογή Κωνοφόρων (Conifers), περίπου 100 είδη από την Ευρώπη, Ασία και Βόρεια Αμερική, που φυτεύτηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα.
  • Το άλσος των Bamboo (Phyllostachys viridiglaucescens), που καλύπτει μία περιοχή 900 τμ. και παρουσιάζεται συνεχόμενα από το 1893 Λιμνούλες και λεκάνες νερού, που χρονολογούνται από την ίδρυση του κήπου με ενδιαφέροντα είδη τα λουλούδια του Λωτού (Lotos flower)
  • Συλλογές ιατρικών, φαρμακευτικών, χρήσιμων και δηλητηριωδών φυτών Ομάδες συστηματικά ταξινομημένες (ανάλογα με τη συγγένειά τους), με δικοτυλήδονα, μονοκοτυλήδονα φυτά, είδη από το ίδιο γένος που εκτίθενται το ένα δίπλα στο άλλο, συγγενή γένη εκτεθειμένα γειτονικά.
  • Συλλογές του Hibernation house και των Καναρίων Νήσων, που περιλαμβάνου περίπου 150 είδη υποτροπικά και μεσογειακά που εκτίθενται κυρίως το καλοκαίρι
  • Συλλογές Λουλουδιών και Φρούτων (βιολογικών, μορφολογικών και γενετικών ομάδων
  • Έκθεση Αλπικών φυτών Ομάδες Κάκτων και Σαρκωδών Φυτών (cactii & succulents)
  • Τροπικό Οίκημα
  • Βικτωριανή λίμνη
  • Γυάλινα θερμοκήπια (κλειστά για το κοινό)
  • Ινστιτούτο Βοτανικής
 
Πηγή www.botanik.univie.ac.at