ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Μπήκαμε και επισήμως στον χειμώνα. Είναι καιρός να προετοιμαστούμε και να προετοιμάσουμε και τα φυτά μας για το κρύο, τις βροχές, την παγωνιά και τις χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτή την εποχή, πολλά δέντρα και θάμνοι μπαίνουν σε λήθαργο, ρίχνοντας τα φύλλα τους για να προστατευθούν από την παγωνιά.
Αν και ο τελευταίος μήνας του χρόνου, φέρνει μαζί του πολλά φρούτα και λαχανικά, αφήνοντας μια ωραία γεύση.
Φροντίδα χλοοτάπητα
Η φροντίδα του χλοοτάπητα ξεκινάει από το αυτόματο πότισμα που πρέπει να ρυθμιστεί εκ νέου ανάλογα με τις θερμοκρασίες που επικρατούν. Επίσης το τακτικό μάζεμα των πεσμένων φύλλων, βοηθάει στην αποφυγή ασθενειών.
Στα θερμόφυλλα είδη επειδή είναι πιθανό να κιτρινίσει ο χλοοτάπητας λόγω του κρύου υπάρχει η δυνατότητα της αφαίρεσης και της αντικατάστασής του με κάποιο ψυχρόφυλλο είδος. Η φροντίδα στα ψυχρόφυλλα είδη είναι 1-2 κουρέματα ανάλογα με τον καιρό.
Περιποίηση καρποφόρων δέντρων και θάμνων
Τον Δεκέμβρη είναι η κατάλληλη εποχή για φύτευση φυλλοβόλων δέντρων/θάμνων χωρίς μπάλα χώματος στις ρίζες τους. Επίσης είναι ο ιδανικός μήνας για τον πολλαπλασιασμό με παραφυάδες στα καρποφόρα δέντρα όπως για παράδειγμα η συκιά. Στα φυτά που δεν έχουν πέσει τα φύλλα τους, χρειάζονται κάποια περιποίηση για να τα προστατεύσουμε από το κρύο, τους δυνατούς ανέμους και τον παγετό.
Φροντίζουμε να ρυθμίσουμε το πότισμα, μιας και με τις συνεχείς βροχοπτώσεις καλύπτονται οι ανάγκες σε νερό. Αυτό πάντα εξαρτάται από περιοχή σε περιοχή καθώς και από το πόσο συχνά βρέχει.
Ένα κλάδεμα καθαρισμού, αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά θα βοηθήσει αρκετά τα δέντρα. Σε περίπτωση ισχυρού ανέμου ή χιονιού γίνεται υποστύλωση των δέντρων που ‘χουν γείρει. Αν αυτά φαίνονται ξερά αναμένουμε την εμφάνισή τους την άνοιξη.
Σε περίπτωση χιονόπτωσης πρέπει να γίνεται αφαίρεση του χιονιού που βρίσκεται πάνω στα φύλλα καθώς μπορεί να τα σπάσει.
Τι συμβαίνει σε περιπτώσεις που τα φυτά μας έχουν υποστεί ζημιές ;
Σε σημεία που έχει σπάσει ο κορμός ή και ο φλοιός γίνεται επιδιόρθωση της τομής με μαχαίρι και έπειτα απλώνεται αντιμυκητιακή πάστα. Υπάρχει ειδική πάστα προστασίας του κορμού από τον παγετό που απλώνεται επί του κορμού.
Συγκομιδή καρπών
Αυτόν τον μήνα ωριμάζουν πολλά φρέσκα φρούτα που μπορούμε να απολαύσουμε από τα δέντρα του κήπου μας. Τα μανταρίνια , τα πορτοκάλια αποτελούν τα κατεξοχήν χειμωνιάτικα φρούτα. Επιπλέον ωριμάζουν και έχουν υπέροχο άρωμα τα γκρέιπφρουτ, καθώς και τα κατακίτρινα λεμόνια για να μας δώσουμε μοναδική γεύση στο φαγητό μας.
Δεν ξεχνάμε να μαζέψουμε τα τελευταία ρόδια από τις ροδίες καθώς και ότι κυδώνι έχουμε αφήσει στην κυδωνιά μας.
Κλάδεμα
Το κλάδεμα μπορεί να πραγματοποιηθεί με την προϋπόθεση ο καιρός να είναι λίγο ζεστός, αλλιώς το κλάδεμα θα ξεκινήσει τέλη του χειμώνα. Θα πρέπει να μην βρέχει την ίδια αλλά και τις επόμενες 2-3 μέρες. Όλα τα εργαλεία θα πρέπει να είναι καθαρά και κοφτερά με σκοπό να μην τραυματίζουν το βλαστό. Τα φυτά που ανθίζουν στα κλαδιά της προηγούμενης χρονιάς όπως συμβαίνει με την τσιντόνια, δεν κλαδεύονται τον Δεκέμβρη, διαφορετικά δεν ανθίζουν.
Επίσης μπορεί να γίνει και το κλάδεμα καρποφόρων δέντρων, όπως της ροδιάς, της συκιάς, της αχλαδιάς, της αμυγδαλίας και της βερικοκιάς για να ενισχύσουμε την βλάστηση τους και την καρποφορία για την επόμενη χρονιά.
Μιας και ακόμα γίνεται η συγκομιδή του καρπού της ελιάς, μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και το κλάδεμα της, σε ελιές φυσικά που έχει ήδη συγκομιστεί ο καρπός τους.
Φυτεύω τα λαχανικά του μήνα
Αν και ο Δεκέμβριο μας φέρνει πολύ κρύες μέρες, ο λαχανόκήπος μας χρειάζεται αρκετή φροντίδα με εργασίες για να τον διατηρήσουμε σε καλή κατάσταση. Αρχικά, είναι σημαντικό να κόβουμε τα ζιζάνια δηλαδή τα ανεπιθύμητα αγριόχορτα που φυτρώνουν λόγω των βροχοπτώσεων, και εμποδίζουν την ανάπτυξη των λαχανικών μας. Εμπλουτίζουμε με οργανική ουσία και θρεπτικά συστατικά το έδαφος, ενσωματώνοντας κομπόστ.
Συγκομιδή λαχανικών
Λάχανο
Μπρόκολο
Κουνουπίδι
Λόλα
Μαρούλι
Ρόκα
Σπανάκι
Πατάτες
Φυτεύω εποχιακά / αρωματικά φυτά
Είναι η κατάλληλη εποχή για φύτευση ανθοφόρων φυτών όπως πρίμουλα, πανσές, γεώφυτα (κονδύλους, ριζώματα, βολβούς) αρκεί να αντέχουν στις χαμηλές θερμοκρασίες της εποχής αλλά και της περιοχής.
Έδαφος
Πως μπορούμε να προστατεύσουμε το έδαφός από την παγωνιά του Δεκέμβρη ;
Για να προστατέψουμε τα φυτά μας , θα πρέπει να καλύψουμε τις ρίζες τους δηλαδή μια μικρή επιφάνεια γύρω από το κορμό με φυσικά υλικά όπως για παράδειγμα κλαδιά θρυμματισμένα, ξερά φύλλα καθώς και με ροκανίδια - άχυρο γιατί είναι απαραίτητη η προστασία της οργανικής ουσίας από τον ήλιο.
Τα πιο ευαίσθητα φυτά μπορούμε να τα καλύψουμε με λινάτσα ή νάιλον. Επίσης γίνεται η επάλειψη με ειδική πάστα προστασίας από το κρύο.
Όσα τροπικά φυτά είναι σε γλάστρα είναι αναγκαίο να τοποθετηθούν σε κλειστό χώρο. Καλό θα ήταν να αποφεύγονται οι απότομες μεταβολές της θερμοκρασίας καθώς υπάρχει κίνδυνος να σοκαριστεί το φυτό.