ΕΧΘΡΟΙ & ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

02 Οκτωβρίου, 2019

Η τριανταφυλλιά τόσο στον κήπο όσο και ως κομμένο λουλούδι διακοσμώντας τους χώρους του σπιτιού μας έχει ξεχωριστή θέση στις προτιμήσεις μας! Όπως συμβαίνει στον άνθρωπο να προσβάλλεται από διάφορες ασθένειες το ίδιο συμβαίνει και στα φυτά.

Η πρόσληψη όμως είναι πάντα προτιμότερη από την θεραπεία και συχνά ευκολότερη στην εφαρμογή της. Στην συνέχεια θα ακολουθήσουν διάφορες ασθένειες που προσβάλλουν την τριανταφυλλιά αλλά και γενικότερα και άλλα καλλωπιστικά φυτά.

 

  • Ακάρεα


Το πιο συνηθισμένο άκαρι είναι το Tetranychus urticae. Γίνεται αντιληπτό από τα συμπτώματα που προκαλεί και τον ιστό που δημιουργεί. Στα φύλλα φαίνονται χλωρωτικές κηλίδες σαν αποτέλεσμα της διατροφής του ακάρεος και σε προχωρημένη προσβολή τα φύλλα κιτρινίζουν, καφετιάζουν, ξηραίνονται και πέφτουν. Σε νεαρή βλάστηση τα φύλλα συστρέφονται και παραμορφώνονται ενώ το άνθος δυσκολεύεται να ανοίξει. Ο τετράνυχος προτιμά κυρίως ξηροθερμικές συνθήκες και το συναντάμε σε μεγάλους πληθυσμούς αργά την Άνοιξη με αρχές Καλοκαιριού και τέλος Καλοκαιριού με αρχές Φθινωπόρου.

Για να τον αντιμετωπίσετε με επιτυχία, το αρπακτικό άκαρι Phytoseiulus persimilis, είναι ένα κόκκινο – πορτοκαλί άκαρι που δεν επηρεάζει καθόλου τα φυτά αλλά τρέφεται μόνο με άλλα επιβλαβή ακάρεα. Για την αντιμετώπιση του μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν και ακαρεοκτόνα.

 

  • Αφίδες


Η πιο συνηθισμένη αφίδα είναι η Macrosiphum rosae.



Η συγκεκριμένη αφίδα εκτός από την τριανταφυλλιά προσβάλει επίσης κα άλλα καλλωπιστικά όπως τον πυράκανθο, τη φωτίνια καθώς και διάφορα οπορωφόρα δέντρα. Οι αφίδες τρέφονται από τους φυσικούς χυμούς που ρουφούν από τη νεαρή βλάστηση. Αναπτύσσονται κυρίως κάτω από τον κάλυκα του άνθους και πάνω στα πέταλα. Αποτέλεσμα της προσβολής τους είναι η παραμόρφωση των οργάνων που προσβάλλουν.
Οι αφίδες όμως παράγουν και μελιτώδη εκκρίματα, είναι μια ουσία που γίνεται εμφανή στα φύλλα και στα στελέχη του φυτού. Αυτό αποτελεί τροφή για πολλά έντομα είτε είναι επιβλαβή είτε ωφέλιμα. Όμως αυτά τα μελιτώδη εκκρίματα, παρουσιάζουν δυο επιπλέον προβλήματα. Την ανάπτυξη του μύκητα της καπνίας και τα μυρμήγκια.
Η ανάπτυξη του μύκητα της καπνίας μειώνει την φωτοσυνθετική επιφάνεια του φυτού με αποτέλεσμα τα φύλλα του να γίνονται μαύρα και βρώμικα με αποτέλεσμα να χάνει την αισθητική του αξία σαν φυτό. Τα μυρμήγκια έχουν σαν τροφή τους τα μελιτώδη εκκρίματα, εμποδίζοντας έτσι τους φυσικούς εχθρούς όπως η πασχαλίτσα να δράσουν και επιπλέον αποτελούν φορέα μεταφοράςτων αφίδων και σε άλλα φυτά.

Για να απομακρύνεται τις αφίδες από τα φυτά σας, όταν είναι μικρός ο αριθμός μπορείτε να το κάνετε με το χέρι. Επίσης μπορεί να γίνει ψεκασμός με νερό έχοντας μεγάλη πίεση. Υπάρχουν επίσης φυτοπροστατευτικά προϊόντα, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιούνται όταν το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο. Θα πρέπει όμως να γίνεται εναλλάξ εφαρμογή των σκευασμάτων που ανήκουν σε διαφορετικές ομάδες δραστικών ουσιών, γιατί οι αφίδες αναπτύσσουν γρήγορα ανθεκτικότητα στα φάρμακα και γρήγορα αυτά χάνουν την αποτελεσματικότητα τους.

 

  • Κάμπιες


Κυρίως είναι προνύμφες λεπιδοπτέρων (πεταλούδων) Οι θηλυκές πεταλούδες εναποθέτουν τα αυγά τους πάνω στα φύλλα , όπου αυτά εκκολάπτονται και προκύπτουν οι προνύμφες (κάμπιες). Οι προνύμφες προσβάλλουν τόσο τα φύλλα όσο και τα άνθη, αφήνοντας τρύπες ακανόνιστου σχήματος. Αρκετές φορές τυχαίνει να τρώνε ολόκληρο το φύλλο και να αφήνουν άθικτα μόνο τα νεύρα.



Για την αντιμετώπιση τους κυκλοφορεί στο εμπόριο ένα προιόν που περιέχει σπόρια ενός βακτηρίου (Bacillus thurigiensis) το οποίο προσβάλει μόνο τις προνύμφες, χωρίς να ασκεί καμιά αρνητικ΄λη επίδραση στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.
Για να έχει αποτελέσματα καλό είναι να γίνει η εφαρμογή του σκευάσματος, μόλις εμφανιστούνοι νεαρές προνύμφες. Λίγες μέρες αργότερα οι προνύμφες γίνονται μαύρες και κρέμονται από το φυτό σαν κορδόνι.

 

  • Ωίδιο


Είναι η πιο συνηθισμένη ασθένεια της τριανταφυλλιάς. Εμφανίζεται σε περιοχές που δεν υπάρχουν πολλές βροχοπτώσεις, η θερμοκρασία είναι γύρω στους 20-25°C και η υγρασία είναι υψηλή κατά την διάρκεια της νύχτας και πολύ χαμηλή κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε αντίθεση με περισσότερες μυκητολογικές προσβολές, δεν ευνοείται η ανάπτυξη της από πολύ υγρό καιρό.



Την Άνοιξη εμφανίζονται γκριζωπές κηλίδες, στρογγυλές ή ακανόνιστου σχήματος στα νεαρά φυλλάρια. Οι κηλίδες αυτές μεγαλώνουν και μπορεί να καλύψει ολόκληρο το φύλλο με αποτέλεσμα τα φύλλα να πέφτουν. Ο μύκητας μπορεί να αναπτυχθεί επίσης και σε νεαρούς βλαστούς κυρίως στην βάση των αγκαθιών. Καθώς και στα άνθη, ξεκινώντας από τον κάλυκα και τα σέπαλα του άνθους.

Για την αντιμετώπιση του ωιδίου, καλό είναι οι επεμβάσεις να αρχίσουν από νωρίς την Άνοιξη μόλις εμφανιστεί η νέα βλάστηση. Επεμβάσεις μπορούν να γίνουν με διάφορα μυκητοκτόνα καθώς και με την χρήση θείου (σκόνη ή βρέξιμο). Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να υπάρχει κατά την χρήση του θείου όπου δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 27-30°C γιατί υπάρχει κίνδυνος να δημιουργηθούν εγκαύματα στα φυτά.

 

  • Μαύρη κηλίδωση


Η ασθένεια αυτή είναι πιο συνηθισμένη στις τριανταφυλλιές και ευνοείται ιδιαίτερα σε περιοχές με υγρό καιρό. Σε μεγάλες προσβολές μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πρόβλημα. Ο μύκητας Diplocarpon rosae εμφανίζει χαρακτηριστικές μαύρες κηλίδες διαμέτρου έως 1,5 cm που αναπτύσσονται στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Οι κηλίδες είναι στρογγυλές με χαρακτηριστικό ακτινωτό περιθώριο σχηματίζοντας ακανόνιστα σχήματα.



Γύρω από τις κηλίδες τα φύλλα κιτρινίζουν και τελικά πέφτουν. Σπάνια βλάπτει νεαρούς βλαστούς. Τα φύλλα που πέφτουν μπορεί να αποτελέσουν εστία μόλυνσης την επόμενη χρονιά. Για τον λόγω αυτό καλό είναι να μαζεύονται και να απομακρύνονται.
Κατά την διάρκεια της Άνοιξης και σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα μπορεί να γίνει επέμβαση με μυκητοκτόνο ή με θειάφι όποτε αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και άλλες ασθένειες.


 

Φωτογραφίες

http://www.plantanswers.com/Articles/SuckingInsects.asp
https://en.wikipedia.org/wiki/Diplocarpon_rosae
http://epikairotita.mensa.org.gr/page1204.html
http://kalipso-busybee.blogspot.gr/2014/05/pests-on-roses.html


Σχετικά άρθρα   

ΚΛΑΔΕΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ

ΣΚΩΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑΣ