ΕΝΑ ΛΕΜΟΝΙ ..... ΧΙΛΙΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ
Τι μπορείτε να κάνετε με ένα λεμόνι;
Πέρα από τη συνηθισμένη χρήση του στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική, το λεμόνι μπορεί να αξιοποιηθεί σε χίλιες δυο άλλες «δουλειές»! Το λεμόνι χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική.
Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3. Τα λεμόνια σερβίρονται συχνά ως λεμονάδα ή ως διακόσμηση σε ποτά όπως το παγωμένο τσάι ή αεριούχα αναψυκτικά, με μια φέτα είτε μέσα στο ποτήρι είτε στηριγμένη στο χείλος. Χρησιμοποιούνται επίσης στην παρασκευή του ιταλικού λικέρ λιμοντσέλο.
Ένα κομματάκι λεμόνι προστίθεται επίσης συχνά στο νερό για να δώσει λίγη γεύση. Ο χυμός λεμονιού χρησιμοποιείται πολύ σε φαγητά με ψάρι. Επιπλέον, χρησιμοποιείται πολύ, μαζί με άλλα υλικά, για μαρινάρισμα κρέατος πριν από το μαγείρεμα.
Μπορούμε όμως να αξιοποιήσουμε τα λεμόνια μας και σε άλλες χρήσεις. Διαβάστε μερικές από αυτές, δοκιμάστε τις και σίγουρα... θα εκπλαγείτε από τη δράση του.
Το οξύ του λεμονιού είναι ο φυσικός εχθρός των αλάτων. Περάστε τα ασημικά σας με το εσωτερικό ενός στημένου λεμονιού, για να τους χαρίσετε ξεχωριστή λάμψη. Ακόμα βάλτε 250ml χυμό λεμονιού στην καφετιέρα σας και απαλλάξτε την από τα άλατα.
Τα λεμόνια χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C, ενεργοποιούν δραστικά το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το δυνατό άρωμα του λεμονιού απωθεί αρκετά έντομα και όχι μόνο τα κουνούπια κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα με λίγες σταγόνες λεμονέλαιο θα αντιμετωπίσετε τους αδηφάγους σκόρους που αποτελούν απειλή για την γκαρνταρόμπα σας!
Χαρίστε λάμψη στα μαλλιά σας…! Στύψτε ένα λεμόνι και αφού τον φιλτράρετε, αραιώστε τον με ένα ποτήρι νερό. Απλώστε τον στα μαλλιά σας και αφήστε το να δράσει για 15 λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλύνετε με νερό. Είναι αρκετό μια φορά το μήνα.
Μασκά αναζωογόνησης για το πρόσωπο. Αφιερώστε μια φορά την εβδομάδα λίγο χρόνο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας. Αναμείξτε λίγο γάλα, έναν κρόκο αυγού, τρία κουταλάκια χυμό λεμονιού και 4 σταγόνες αμυγδαλέλαιο. Καλύψτε με το μείγμα το πρόσωπό σας και αφήστε το για 20 λεπτά. Στην συνέχεια ξεπλύνετε με νερό.
Θέλετε τα ρούχα σας να είναι ολόλευκα. Απλά προσθέστε στον κάδο του πλυντηρίου μερικές φέτες λεμονιού τοποθετημένες μέσα σε ένα υφασμάτινο σακουλάκι. Το οξύ θα λειτουργήσει σαν λευκαντικό, χωρίς όμως να απειλήσει τα υφάσματα.
Προσθέστε ένα ποτήρι χυμό λεμονιού στο απορρυπαντικό για να απομακρύνετε λεκέδες από μέταλλα ή σκουριά. Μπορείτε να απαλλαγείτε από ένα λεκέ από κρασί…Απλά πασπαλίστε το σημείο με αλάτι και ξεπλύνετε το με χυμό λεμονιού.
Οι φλούδες του λεμονιού «εξαφανίζουν» τα άλατα στο νεροχύτη, το νιπτήρα, τις βρύσες και όλες τις άλλες επιφάνειες που συναντιούνται με το νερό. Τρίψτε τα σημεία με μια στυμμένη λεμονόκουπα και έπειτα ξεπλύνετε με λίγο νερό. Το λεμόνι «απορροφά» τις μυρωδιές του ψυγείου.
Ρίξτε λίγο χυμό λεμονιού σε βαμβάκι ή σε ένα σαπούνι και αφήστε το στο ψυγείο για αρκετές ώρες.
Οι πατάτες και τα κουνουπίδια καμιά φορά μαυρίζουν κατά το βρασμό, ιδιαίτερα όταν περιμένετε παρέα… Σιγουρευτείτε ότι τα παραμείνουν κάτασπρα ρίχνοντας μια κουταλιά χυμού λεμονιού στο βραστό νερό.
Μη πετάξετε το “μαλακωμένο” μαρούλι σας στον κάδο των αχρήστων. Με λίγο λεμόνι μπορείτε να φτιάξετε μια νόστιμη σαλάτα. Στύψτε μισό λεμόνι σε μια γαβάθα με κρύο νερό. Βάλτε μέσα το μαρούλι σας και αφήστε το στην ψύξη για μία ώρα.
Στεγνώστε τα φύλλα του μαρουλιού και βάλτε τα στη σαλάτα ή στο σάντουιτς.