Γενετικα τροποποιημενα προιοντα
03 Σεπτεμβρίου, 2015
Τι είναι τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα
Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα είναι τα κύτταρα ενός οργανισμού που εξάγονται, με τη βοήθεια της Γενετικής Μηχανικής, γονίδια τα οποία εισαγάγονται σε κύτταρο ενός διαφορετικού οργανισμού, με σκοπό τη δημιουργία ενός νέου, με καινούργιες ιδιότητες. Ο νέος αυτός οργανισμός, είναι γενετικά τροποποιημένος από όπου προκύπτουν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.
Ποια είναι τα οφέλη
Η γενετική τεχνολογία υπόσχεται μεγαλύτερη σοδειά, λιγότερα έξοδα για φυτοφάρμακα, ποικιλίες προσαρμοσμένες σε ειδικές συνθήκες περιβάλλοντος. Επιστήμονες υπόσχονται επίλυση του προβλήματος της ασιτίας του Τρίτου Κόσμου.
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι
1.Ανάπτυξη αλλεργιών.Για παράδειγμα, πρόσφατα έγινε γνωστό σόγια στην οποία είχε εισαχθεί γονίδιο από φιστικί Βραζιλίας, προκαλούσε αλλεργία σε άτομα ευαίσθητα στο συγκεκριμένο καρπό. Κατόπιν αυτού το προϊόν αναγκαστικά αποσύρθηκε.
2.Δημιουργία ανθεκτικών βακτηρίων.Τα μεταλλαγμένα προϊόντα περιέχουν, στην πλειοψηφία τους, γονίδια τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη αντίσταση στα αντιβιοτικά. Η αυξανόμενη αντοχή των παθογόνων βακτηρίων στα αντιβιοτικά, οδηγεί στην επανεμφάνιση «ξεχασμένων» ασθενειών όπως η ελονοσία, η οποία ευθύνεται για 2.000.000 θανάτους ετησίως παγκόσμια.
3. Αλλοίωση της φυσικής χλωρίδας. Η διασταύρωση γενετικά μεταλλαγμένων φυτών με φυτά της φυσικής βλάστησης, θα σημάνει την αρχή της διαρροής γονιδίων στο φυσικό περιβάλλον. Η διαδικασία θα είναι αργή, αλλά οι συνέπειες μη προβλέψιμες.
4. Εξαφάνιση παραδοσιακών ποικιλιών.
5. Συγκέντρωση της παραγωγής στα χέρια λίγων πολυεθνικών.
Και στην Ελλάδα, τι γίνεται
1.Το πρώτο μεταλλαγμένο προϊόν που πήρε άδεια για πειραματική καλλιέργεια στην Ελλάδα ήταν η ντομάτα της εταιρίας ZENECA. Η άδεια αφορούσε τους νομούς Βοιωτίας, Ηλείας και Ημαθίας και δόθηκε στις 2831997. Μετά από πολλές περιπέτειες η μόνη καλλιέργεια που ολοκληρώθηκε ήταν αυτή της Ημαθίας.
2. Στις 1151998 δόθηκε άδεια για καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού της εταιρίας MONSANTO στους νομούς Λάρισας και Φθιώτιδας.
3.Μεταλλαγμένο καλαμπόκι της εταιρίας Χελλασίντ για λογαριασμό της ArgEvo. Η αίτηση υποβλήθηκε στους νομούς Σερρών, Ημαθίας και Λάρισας.
4.Μεταλλαγμένα ζαχαρότευτλα. Η αίτηση έρχεται από τις εταιρίες Novartis και ArgEvo και απευθύνεται στις νομαρχίες Λάρισας, Ημαθίας, Σερρών, Ξάνθης και Έβρου.
ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει οδηγίες και κανονισμούς σχετικά με τον έλεγχο και τη διάθεση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα. Η Κύπρος έχει επικυρώσει το Πρωτόκολλο της Καρθαγένης για την Βιοασφάλεια, το οποίο τέθηκε ήδη σε εφαρμογή για τον έλεγχο της διασυνοριακής μεταφοράς γενετικά τροποποιημένων οργανισμών με άλλες χώρες εκτός της Ε.Ε.
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ Η.Π.Α. ΚΑΙ Ε.Ε.
«Σε καμιά άλλη μορφή εμπορικής δραστηριότητας δεν υπήρξε μεγαλύτερο τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στην Ευρώπη και στις Η.Π.Α. από ότι σήμερα όσον αφορά τα γενετικά τροποποιημένα φυτά»
(Απόσπασμα από άρθρο του κ. Νίκου Πανόπουλου καθηγητή Βιοτεχνολογίας και Εφαρμοσμένης Βιολογίας, στο τμήμα Βιολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης-Ερευνητή Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας-Ομότιμου καθηγητή Πανεπιστημίου Μπέρκλεϋ με τίτλο ?Μεταλλαγμένος κίνδυνος??)
Το συμπέρασμα
Τα μειονεκτήματα της εφαρμογής των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών είναι περισσότερα και σημαντικότερα σε σύγκριση με τα πλεονεκτήματά τους. Το πιο σοβαρό ίσως, είναι το γεγονός ότι μας είναι άγνωστες οι περισσότερες περιβαλλοντικές και στην ανθρώπινη υγεία επιπτώσεις. Τελικά μήπως πρέπει ως καταναλωτές να ζητάμε από το κράτος περισσότερους ελέγχους και έρευνες, καθώς και προώθηση και ενθάρρυνση της βιολογικής γεωργίας;
Ιστοσελίδες για τις Φωτογραφίες
- https://left.gr/metallagmena-trofima
- http://www.news.gr/perivallon/planhths-gh/article/111327/perierga-yvridika-froyta-kai-lahanika.html