ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΟΥ
Το κρεμμύδι είναι φυτό διετές, τριετές με θυσανωτό ριζικό σύστημα που αναπτύσσεται στα πρώτα 20-30cm του εδάφους.
Χαρακτηριστικά
Τα φύλλα είναι είναι βαθυπράσινα, κυλινδρικά, κενά εσωτερικά με κολεούς που περιβάλλουν τον εσωτερικό άξονα του φυτού.
Τα άνθη εμφανίζονται το δεύετερο ή τρίτο χρόνο. Τα κρεμμύδια χρειάζονται ηλιόλουστες ή μερικώς σκιαζόμενες και με λίγο αέρα περιοχές. Επίσης δεν πρέπει το έδαφος να είναι πολύ αργιλώδες. Καλό θα ήταν να προσθεθεί οργανική ύλη πριν ξεκινήσει η σπορά. Τα κρεμμύδια χρειάζονται καλό πότισμα κατά την περίοδο της άνοιξης, αλλά όχι το φθινόπωρο και το χειμώνα.
Καλλιέργεια
Η σπορά μπορεί να γίνει και σε εσωτερικό χώρο μέσα σε δίσκους, πολύ νωρίς τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο. Έχοντας κάποια θερμότητα, ξεκινά νωρίς να βλαστάνει, ενώ μόλις βλαστήσει μπορεί να αυξηθεί και χωρίς θερμότητα. Η σπορά σε εξωτερικό χώρο γίνεται τον Μάρτιο όταν το χώμα έχει ζεστάνει λίγο, και σ αυτή την περίπτωση τα κρεμμύδια είναι μικρότερα δεδομένου της μικρής καλλιεργητικής περιόδου.
Το χλωρό κρεμμύδι φυτεύεται σε βάθος 1-1,5cm και σε απόσταση 20-30cm μεταξύ των γραμμών και 8-10cm μεταξύ των φυτών.
Χλωρό κρεμμύδι στο πιάτο
Νηστήσιμη πρασόπιτα
Υλικά
140 γρ ελαιόλαδο
1000 γρ πράσα μόνο το λευκό μέρος (ζυγισμένα μετά το καθάρισμα)
100 γρ φρέσκα κρεμμυδάκια
1 1/2 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
μια χούφτα ρύζι (χρησιμοποίησα μπασμάτι)
μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο
μια χούφτα άνηθο ψιλοκομμένο
Για το φύλλο
700 γρ αλεύρι (χρησιμοποίησα Ζέας) (ιδανικά κοσκινισμένο)
2-3 κ.γ αλάτι (χρησιμοποίησα θαλασσινό)
100 γρ ελαιόλαδο
310 γρ νερό
20 γρ ξύδι (χρησιμοποίησα μηλόξυδο)
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ
Εκτέλεση
• Ανακατεύουμε όλα τα υλικά για το ζυμαράκι μας, ζυμώνουμε καλά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί ή χρησιμοποιούμε τον αρτοπαρασκευαστή
• Τοποθετούμε το ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα. Έπειτα καθαρίζουμε τα πράσα. Προσοχή, κρατάμε μόνο το λευκό μέρος. Τα κόβουμε σε φέτες και τα τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα
• Καθαρίζουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Τα ψιλοκόβουμε και τα τοποθετούμε και αυτά στην κατσαρόλα. Αλάτίζουμε και σοτάρουμε για 10 λεπτά περίπου μέχρι να μαραθούν. Στην αρχή, τα πρώτα 4-5 λεπτά έχουμε κλειστή την κατσαρόλα και έπειτα την ανοίγουμε
• Ψιλοκόβουμε τα μυρωδικά και τα προσθέτουμε στο ζεστό μείγμα.
• Μεταφέρουμε σε σουρωτήρι ώστε να φύγουν τα περιττά υγρά. Εκεί προσθέτουμε και μια χούφτα ρύζι και αφήνουμε το μείγμα μας να στραγγίξει και να κρυώσει
• Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 σε αέρα και ξεκινάμε να ετοιμάσουμε το φύλλο. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια, το 1 λίγο πιο μικρό και ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο
• Απλώνουμε λίγο ελαιόλαδο στο ταψί και τοποθετούμε το πρώτο φύλλο
• Στη συνέχεια τοποθετούμε το μείγμα πάνω στο φύλλο. Απλώνουμε να πάει παντού. Αν θέλετε να προσθέσετε φέτα μπορείτε να το κάνετε τώρα. Συνεχίζουμε με τα υπόλοιπα 2 κομμάτια ζύμης τα οποία και ανοίγουμε σε φύλλο
• Τοποθετούμε το πρώτο πάνω από το μείγμα
• Το λαδώνουμε ελαφρώς και κάνουμε το ίδιο και στο επόμενο
• Χαράζουμε όπως κόβουμε την πίτσα και ψήνουμε σε αέρα, στο κάτω μέρος του φούρνου, στους 180 βαθμούς, για 40 - 50 λεπτά (μετά τα 30-35 λεπτά έχουμε το νου μας, ίσως βέβαια να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ψήσιμο, θα το δείτε)
Μπορείτε να αγοράσετε σπόρους κρεμμυδιού
Κρεμμύδι χλωρό 2361
Κωδικός: 12717
Βολβός κυλινδρικός, μεγάλος & λευκός. Χρησιμοποιείται ως χλωρό κρεμμύδι. Διατίθεται σε φάκελο των 4,5 g.
Συσκευασία: Φάκελος
Εποχή σποράς: Άνοιξη, Καλοκαίρι
Μήνας σποράς: Φεβρουάριος, Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος
Μήνας συγκομιδής: Απρίλιος, Μάιος, Ιούνιος, Ιούλιος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος
Tιμή: 0,90€
Για παραγγελίες μπορείτε να μας στείλετε email sales@gardenmagazine.gr
ή καλέστε μας στο 210 77 12 713.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ