ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΑΡΟΥΛΙΟΥ
Χαρακτηριστικά
Η ρίζα του είναι πασσαλώδης με μήκος έως μισό μέτρο. Τα φύλλα του βγαίνουν από το βλαστό που είναι κοντός, χρώματος ανοικτοπράσινου ή βαθυπράσινου. Τα μαρούλια είναι λεία, στρογγυλά ή κατσαρά.
Η άνθηση του μαρουλιού γίνεται σταδιακά και οι καρποί του βγαίνουν 10-15 μέρες μετά την άνθηση.
Πολλαπλασιασμός
Πολλαπλασιάζεται με σπόρο. Η σπορά γίνεται σε φυτώρια και σε 15 περίπου μέρες τα φυτάρια είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Ευδοκιμεί σε δροσερές θερμοκρασίες και δεν αντέχει στη ζέστη.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη, και το καλοκαίρι σε ψυχρότερα κλίματα. Για την επιτυχία στην καλλιέργεια πρέπει να υπάρχει αρκετή εδαφική υγρασία, καλός φωτισμός και δροσερές νύχτες.
Ποικιλίες
Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες μαρουλιού που μπορούν να διακριθούν σε 4 βοτανικές ποικιλίες.
-
Ο φυλλώδης τύπος, στον οποίο τα φύλλα σχηματίζονται σαν ρόδα και δεν έχουν κεφαλή. Το χρώμα τους είναι πράσινο, ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο. Στον τύπο αυτό ανήκουν οι ποικιλίες σαλάτες Νεαπόλεως, αντιδομάρουλα και τα κοινά μαρούλια.
-
Ο κεφαλωτός τύπος, με παχιά, μαλακά φύλλα που σχηματίζουν μία συμπαγή κεφαλή. Οι ποικιλίες εδώ είναι τα κόκκινα κλειστά μαρούλια, Μπατάβια, Σαλαμάνδρα, Νιού Γιορκ Ιμπέριαλ και άλλες.
-
Ο τύπος μαρουλιού-σπαραγγιού με στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό. Οι ποικιλίες αυτού του τύπου καλλιεργούνται στην Ασία κυρίως για τους βλαστούς τους
-
Ο τύπος ρωμάνα με λεία σκληρά και ανορθωμένα φύλλα που σχηματίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν πολύ λεπτή γεύση και η υφή τους είναι τραγανή. Εδώ έχουμε τις ποικιλίες Σκουροπράσινο, λευκό Παρισιού και Κωνσταντινούπολης.
Το μαρούλι είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα και δημοφιλή λαχανικά της Ελλάδας και ειδικότερα η ποικιλία Romana. Η ποικιλία αυτή, που ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες από το ιδιαίτερο σχήμα της, έχει σκληρά και λεία ανορθωμένα φύλλα που σχηματίζουν υψηλή κεφαλή.
Μαρούλι στο πιάτο
Πράσινη σαλάτα με λιαστές ντομάτες
Υλικά
μαρούλι
ρόκα
ελαιόλαδο
λιαστές ντομάτες (κατά προτίμηση σπιτικές)
κουκουνάρι
σταφίδες
μαυροκούκι
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ξινόμηλο κομμένο σε μικρά καρέ
καρύδια
χυμός λεμονιού
Εκτέλεση
-
Πλένουμε καλά τα μαρούλια και τη ρόκα
-
Τα κόβουμε είτε με το χέρι μας είτε με ένα κεραμικό μαχαίρι
-
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και όλα τα υπόλοιπα υλικά
-
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ