ΝΤΟΜΑΤΙΝΙΑ ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ
Το ντοματάκι είναι μία ποικιλία ντομάτας , η οποία καλλιεργείται για τους πολύ μικρούς καρπούς της. Το μέγεθος των καρπών έχει σφαιρικό ή ελαφρός στενόμακρο σχήμα. H πιο γνωστή ελληνική ποικιλία είναι το ντοματάκι Σαντορίνης
Καταγωγή
Προέρχεται από το Περού και την βόρεια Χιλή. Τα ντοματάκια καλλιεργούνταν από τους Αζτέκους του Μεξικού τουλάχιστον από τον 15 αιώνα. Ένας καλόγερος εισήγαγε τα ντοματάκια στην Σαντορίνη τον 19 αιώνα και από τότε άρχισαν να καλλιεργούνται ευρέως.
Ποικιλίες
Οι περισσότερες ποικιλίες είναι αρκετά ανθεκτικές και αποδοτικές. Εκτός από τα κλασσικά κόκκινα ντοματίνια υπάρχουν ποικιλίες με κίτρινα, μαύρα (ιώδη) αλλά και δίχρωμες κοκκινοπράσινες. Έτσι μπορείτε να δώσετε χρώμα στη ζαρντινιέρα σας με απλούς χρωματικούς συνδιασμούς. Οι ποικιλίες ντοματινιών που ξεχωρίζουν για καλλιέργεια σε γλάστρα είναι τα ντοματίνια που δίδουν καρπούς σε σχήμα βελανιδιού με γλυκιά γεύση ή τα ντοματίνια τσέρι-Σαντορίνης, με μικρούς σφαιρικούς καρπούς και σχετικά υπόξινη γεύση.
Τρόποι φύτευσης
Τα ντοματίνια είναι μια εξαιρετική επιλογή για να φυτέψετε στο μπαλκόνι σας, είτε σε γλάστρα είτε σε ζαρντινιέρα ακόμα και στον κήπο σας κατευθείαν στο χώμα. Ακόμη κι αν είστε άπειροι στην κηπουρική, το ντοματίνι μπορεί να καλλιεργηθεί πολύ εύκολα!
Απαιτήσεις
Για αρχή, τοποθετήστε τη γλάστρα σε μια ηλιόλουστη θέση στο μπαλκόνι σας, σχετικά προστατευμένη από τον αέρα. Προσοχή! Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος τους καλοκαιρινούς μήνες μπορεί να δημιουργήσει εγκαύματα στο φύλλωμα. Επίσης, είναι σημαντικό να επιλέγουμε για τα ντοματίνια σε γλάστρα, θέση που να είναι προφυλαγμένη από τους δυνατούς ανέμους.
Ποτίζετε δυο φορές τη βδομάδα την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την θερμή περίοδο του καλοκαιριού. Είναι σημαντικό να μην βρέχουμε το φύλλωμα κατά το πότισμα, προκειμένου να αποφύγουμε την ανάπτυξη ασθενειών όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο.
Λόγω της μεγάλης ανάπτυξής τους, θα πρέπει να υποστηλώσετε τα ντοματίνια με ξύλινα καλαμάκια ώστε να μην έχετε προβλήματα με τον αέρα καθώς και με το αυξημενο βάρος φορτίου. Δέστε τους βλαστούς με ελαστικό σχοινί πάνω στα καλαμάκια, ώστε να μην πληγώνονται οι βλαστοί και προκληθούν ξηράνσεις.
Πότε συλλέγουμε ντοματίνια ;
Ξεκινάμε να συλλέγουμε τα ντοματίνια περίπου 2-2,5 μήνες μετά τη φύτευση και η συγκομιδή διαρκεί μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Συγκομίζουμε τα ώριμα ντοματίνία με τα χέρια μας ή με ένα ειδικό λεπτό ψαλίδι αν θέλουμε να κόψουμε όλόκληρο το τσαμπί των ντοματινιών. Αξίζει να σημειώσουμε πως σε νότιες περιοχές της χώρας μας που έχουν ήπιο χειμώνα, αν εξασφαλίσουμε προφυλαγμένη θέση στη γλάστρα με τα ντοματίνια, μπορούμε να συνεχίζουμε να μαζεύουμε ντοματίνια και μέσα στο χειμώνα.
Μια γλυκία ενασχόληση για τους μικρούς κηπουρούς !
Είναι και μιά καλή ευκαιρία να μάθουμε τα μικρά παιδιά να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν την πρώτη τους παραγωγή χωρίς πολύ φροντίδα. Η συγκεκριμένη καλλιέργεια, μας δίνει πολλούς καρπούς από ένα φυτό και αναπτύσσονται πολύ εύκολα σε γλάστρα.