ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Αυτή είναι μια πολύ συνηθισμένη κουβέντα ανάμεσα σε γονείς, φίλους αλλά και ειδικούς. Για να δούμε μερικούς απλούς τρόπους για να πείσετε τα παιδιά σας να καταναλώσουν αυτές τις απαραίτητες τροφές.
1. Καθημερινή έκθεση: Δηλαδή, μην απογοητεύεστε!Συνεχίστε να προσφέρετε στο παιδί σας λαχανικά, στο καθημερινό τραπέζι. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που δοκιμάζουν μια τροφή πρώτη φορά και την απορρίπτουν, χρειάζονται ακόμα 5-7 προσπάθειες για να σιγουρευτούν ότι πραγματικά δεν αρέσκονται στη γεύση τους.
2. Ένα βήμα την φορά: Αν ένα παιδί πρόκειται να δοκιμάσει για πρώτη φορά 2 ή 3 διαφορετικά λαχανικά, μην τα σερβίρετε στο ίδιο γεύμα ή στην ίδια σαλάτα. Υπάρχει περίπτωση ακόμα και αν του αρέσει η γεύση ενός εκ των σερβιρισμένων να το απορρίψει μαζί με τα υπόλοιπα που δεν θα του αρέσουν.
3. Πάμε για ψώνια: Πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας στη λαϊκή, στο μανάβικο της γειτονιάς ή στο super market. Εξηγήστε του το όνομα του κάθε λαχανικού, ποιο μέρος του καταναλώνουμε και με ποιο τρόπο (ωμό, βραστό). 4.
4. Δώστε αρμοδιότητες. Οργανώστε μαγειρικά παιχνίδια, βάλτε τα παιδιά σας στην κουζίνα και ζητήστε τους να σας βοηθήσουν στην προετοιμασία του γεύματος.
5. Μαγειρέψτε ή σερβίρετε με απλό τρόπο: Αποφύγετε τις πλούσιες σάλτσες στο μαγείρεμα των λαχανικών αλλά και την προσθήκη έντονων μυρωδικών. Δώστε τους την ευκαιρία να γευτούν το καθένα ξεχωριστά και νοστιμίστε τα μόνο με λίγο ελαιόλαδο ή και λεμόνι. Περιορίστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, γιατί τα περισσότερα παιδιά φοβούνται την καυτερή τους γεύση και δεν δοκιμάζουν οτιδήποτε τα περιβάλλει.
6. Παίξτε με τα σχήματα: Πρώτα τρώνε τα μάτια και μετά το στομάχι δεν λέει ο λαός; Αφιερώστε λίγο χρόνο και με ειδικά μαχαιράκια και εξαρτήματα, κόψτε το αγγουράκι σερπατίνα και σχηματίστε φατσούλες μες τις πιπεριές το σέλινο και την ντομάτα.
7. Σερβίρετε σαν σνακ: κόψτε λωρίδες καρότου, πιπεριάς αγγουριού κλπ και σερβίρετε με σος γιαουρτιού ή με κατίκι.
8. Γίνετε αγρότες: ένα μικρός κήπος, ακόμα και 2-3 ζαρντινιέρες θα βοηθήσουν πολύ ένα μικρό παιδί να κάνει τα πρώτα του διατροφικά βήματα. Δοκιμάστε με ντοματίνια για αρχή που φυτρώνουν αλλά και τρώγονται εύκολα!
9. Δείτε το αλλιώς: Δεν τρώει τα φασολάκια κοκκινιστά; Δοκιμάστε να τα προσφέρετε σε μορφή σαλάτας. Δεν τρώει την ντομάτα; Προσθέστε στην/ στο αγαπημένο του φαγητό, πχ μπιφτέκια ή λιώστε τα καροτάκια μέσα στην ψαρόσουπα.
10. Γίνετε καθρέφτης: Αν εσείς δεν δίνετε εσείς το καλό παράδειγμα, τότε μην περιμένετε θετικά αποτελέσματα. Δηλαδή αν το δικό σας γεύμα δεν περιλαμβάνει λαχανικά μαγειρεμένα ή ωμά, το παιδί σας πολύ δύσκολα θα επιλέξει να τα καταναλώσει.
Τι να μην κάνετε: Μην επιβραβεύετε την κατανάλωση των λαχανικών με ένα γλυκό ή ένα δώρο. Ο σκοπός δεν είναι να εξαγοράσετε τα παιδιά σας, αλλά να τα βοηθήσετε να αγαπήσουν αυτές τις υγιεινές τροφές!
Τι εννοούμε όμως με τον όρο λαχανικά;
Αυτή η ομάδα δεν περιορίζεται στο σπανάκι και το μαρούλι, όπως φαίνεται να πιστεύουν τα περισσότερα παιδιά. Υπάρχει , ευτυχώς πολύ μεγάλη ποικιλία όπως κολοκυθάκια, μελιτζάνες, αρακάς, αγγούρι, ντομάτες, κρεμμυδάκια, φασολάκια, καρότα, κουνουπίδι, μπρόκολο αλλά και χόρτα! Τα λαχανικά είναι πλούσια σε υδατοδιαλυτές βιταμίνες όπως η C και το φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, κάλιο, μαγνήσιο και φυσικά σε φυτικές ίνες. Περίπου 3 μερίδες λαχανικών την ημέρα είναι ικανές να καλύψουν τις ανάγκες μας στα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής. Μια μερίδα λαχανικών στη διαιτολόγια, ισοδυναμεί με 1 φλιτζάνι ωμά ή ½ φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά.
Μαρία Τουμπή, MSc
Κλινική Διατροφολόγος-Διαιτολόγος