ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ

19 Απριλίου, 2023

Ένα γερό θεμέλιο είναι το κλειδί για την επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας και η κηπουρική δεν αποτελεί εξαίρεση.

Όπως και οι άνθρωποι, τα φυτά χρειάζονται καλή διατροφή για να αναπτυχθούν, να ευδοκιμήσουν και να είναι καλύτερα σε θέση να αποκρούσουν τις επιπτώσεις επιβλαβών παρασίτων και ασθενειών. Το καλό έδαφος, το οποίο παρέχει τη βάση για έναν υγιή κήπο, σπάνια εμφανίζεται φυσικά, αλλά πρέπει να δημιουργηθεί.
Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ενισχύσετε τη γονιμότητα και τη συνοχή του υπάρχοντος εδάφους είναι να φτιάξετε το δικό σας λίπασμα.
Σχεδόν όλα τα γηγενή εδάφη έχουν ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, με τα περισσότερα να είναι πολύ αργιλώδη, βραχώδη ή αμμώδη, με αποτέλεσμα να μην αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των φυτών.
Η ενίσχυση του εδάφους με κομπόστ και άλλες πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά ουσίες, όπως κοπριά ζώων ή χύτευση σκουληκιών, θα βελτιώσει τη δομή του εδάφους, την υφή, τον αερισμό και την ικανότητά του να συγκρατεί νερό. Βοηθά επίσης στον έλεγχο της διάβρωσης, στην ισορροπία του pH και στην υγιή ανάπτυξη των ριζών.




 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΠΟΣΤ;

Στην ακατέργαστη μορφή του, το κομπόστ αποτελείται από καστανή ύλη με βάση τον άνθρακα, όπως νεκρά φύλλα και μικρά κλαδιά, και πράσινη ύλη με βάση το άζωτο, όπως αποκόμματα γρασιδιού, φρέσκα κλαδιά φυτών και φυτικά απορρίμματα κουζίνας. Η κομποστοποίηση είναι η διαδικασία μετατροπής αυτής της πρώτης ύλης μέσω αποσύνθεσης με τη βοήθεια ωφέλιμων εντόμων, γαιοσκωλήκων και μικροοργανισμών (βακτήρια και μύκητες) σε μια ύλη πυκνή σε θρεπτικά συστατικά, παρόμοια με το έδαφος που προστίθεται στο υπάρχον έδαφος.
 
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

Η κομποστοποίηση μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να επιτρέπει σε ένα παραμελημένο σωρό φυτικών υπολειμμάτων να διασπαστεί από μόνο του, το οποίο αναφέρεται ως παθητική ή ψυχρή κομποστοποίηση. Ωστόσο, αυτό μπορεί να διαρκέσει έως και ένα χρόνο ή περισσότερο, με ασυνεπή αποτελέσματα. Η ενεργή ή ζεστή κομποστοποίηση επιταχύνει την αποσύνθεση εισάγοντας οξυγόνο (γυρίζοντας το σωρό), προσθέτοντας υγρασία και παρέχοντας την κατάλληλη αναλογία άνθρακα προς άζωτο. Αυτό επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να κάνουν τη δουλειά τους πιο αποτελεσματικά και αυξάνει τη θερμοκρασία του πυρήνα στους 120-160 βαθμούς , επιταχύνοντας τη διαδικασία «μαγειρεύοντας» το σωρό. Χρησιμοποιώντας αυτές τις τακτικές, η κομποστοποίηση μπορεί να επιτευχθεί σε μόλις 1 έως 3 μήνες.
 
ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΚΟΜΠΟΣΤ

Όπως μια καλή συνταγή φαγητού, είναι σημαντικό να έχετε το σωστό μείγμα υλικών. Ο άνθρακας και το άζωτο είναι τα δύο βασικά στοιχεία για την κομποστοποίηση και η σωστή αναλογία άνθρακα προς άζωτο είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αποσύνθεση.
Οι μικροοργανισμοί που είναι υπεύθυνοι για τη διάσπαση της φυτικής ύλης αφομοιώνουν τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας, ενώ το άζωτο προσλαμβάνεται για τη σύνθεση πρωτεϊνών.
Ένας αποτελεσματικός σωρός κομποστοποίησης πρέπει να περιέχει περισσότερο άνθρακα από άζωτο. Ο πολύς άνθρακας μπορεί να επιβραδύνει την αποσύνθεση, ενώ το πολύ άζωτο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα δυσάρεστες οσμές. Η βέλτιστη αναλογία είναι περίπου 2 έως 3 μέρη καστανής ύλης (άνθρακας) προς 1 μέρος πράσινου (άζωτο) κατ' όγκο.
 
 
Οι πηγές άνθρακα περιλαμβάνουν: νεκρά φύλλα, ξυλώδη κλαδιά, βελόνες κωνοφόρων, σκόνη φλοιού, πριονίδι, καφέ χαρτοσακούλες, τεμαχισμένο χαρτί γραφείου, εφημερίδα, χαρτόνι, φίλτρα καφέ, άχυρο και τέφρα ξύλου που παράγεται από τζάκια και ξυλόσομπες.
 
Οι πηγές αζώτου περιλαμβάνουν: φρεσκοκομμένα αποκόμματα χόρτου και άλλα πράσινα υπολείμματα φυτών, υπολείμματα κουζίνας φρούτων και λαχανικών, χρησιμοποιημένο κατακάθι καφέ, τσόφλια αυγών, φύκια, φύκια και κοπριά ζώων.
 
ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΤΕ ΚΟΜΠΟΣΤ

Κόψτε ή τεμαχίστε το φυτικό υλικό σε μικρότερα κομμάτια για να αυξήσετε την επιφάνεια, γεγονός που επιτρέπει στους μικροοργανισμούς να το αφομοιώσουν πιο γρήγορα.
 
Φτιάξτε στρώματα: Τοποθετήστε πρώτα αρκετά κλαδιά ή άχυρο για να παρέχετε αποστράγγιση και αερισμό στο κάτω μέρος. Εναλλακτικά στρώματα καφέ (άνθρακα) και πράσινου (αζώτου) υλικών το ένα πάνω στο άλλο έτσι ώστε τα υλικά να κατανέμονται ομοιόμορφα και να είναι άμεσα διαθέσιμα στους μικροοργανισμούς. Ολοκληρώστε με ένα επάνω στρώμα καφέ ουσίας για να μειώσετε τις ανεπιθύμητες οσμές. Γεμίστε έναν μικρό κομποστοποιητή όσο το δυνατόν πιο γεμάτο ή δημιουργήστε ένα σωρό.
 
 
Προσθέστε υγρασία: Ποτίστε το σωρό τόσο όσο για να υγρανθεί και στη συνέχεια, επαναλάβετε περιστασιακά εάν δεν βρέχει τακτικά. Το πολύ νερό μπορεί να κάνει το σωρό μουσκεμένο και να κρυώσει τη θερμοκρασία του πυρήνα, επιβραδύνοντας την αποσύνθεση. Το ανεπαρκές νερό μπορεί να επιβραδύνει ή να σταματήσει εντελώς την αποσύνθεση. Η συνοχή πρέπει να είναι παρόμοια με αυτή ενός βρεγμένου σφουγγαριού που έχει στύψει. Για να ελέγξετε την περιεκτικότητα σε υγρασία, πάρτε μια χούφτα κομπόστ και στύψτε το. Εάν το νερό κυλήσει έξω, ο σωρός είναι πολύ υγρός. Εάν δεν υπάρχουν σταγονίδια, ο σωρός είναι πολύ στεγνός.
 
Καλύψτε με μουσαμάδες, πλαστικά φύλλα ή ξύλο πάνω από ένα ανοιχτό σωρό για να διατηρήσετε τη θερμότητα και την υγρασία.
 
Αερίστε  το κομπόστ κάθε 1 έως 3 εβδομάδες με ένα πιρούνι ή περιστρέψτε εάν έχετε ποτήρι. Αυτή είναι επίσης μια καλή στιγμή για να προσθέσετε περισσότερο νερό εάν είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε ότι όλα τα μέρη του σωρού παραμένουν υγρά.
 
Εξουδετερώστε τις οσμές, προσθέστε λάιμ ή ασβέστιο εάν χρειάζεται για να αποτρέψετε τις μύγες και να εξουδετερώσετε τις οσμές. Εάν το κομπόστ εμφανίσει μια μυρωδιά που μοιάζει με αμμωνία, προσθέστε περισσότερα υλικά πλούσια σε άνθρακα, όπως αποξηραμένα φύλλα ή άχυρο.
 
Παρακολούθηση θερμοκρασίας: Η εσωτερική θερμοκρασία του σωρού μπορεί να παρακολουθηθεί με ένα θερμόμετρο κομποστοποίησης.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

ΑΠΟ ΣΠΟΡΟΣ ΣΕ ΕΝΗΛΙΚΟ ΦΥΤΟ

ΠΩΣ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΜΙΚΡΟ ΛΑΧΑΝΟΚΗΠΟ

ΤΟΝΩΣΤΕ ΤΑ ΦΥΤΑ ΣΑΣ